10 ian. 2019

EXPERTIZA TEHNICA CONSTRUCTII 2019

Expertiza tehnica

Expertiza tehnica pentru constructii reprezinta acel document de analiza si cercetare, realizata la solicitarea unui beneficiar oarecare, prin intermediul caruia se trag concluzii si se ofera solutii cu privire la starea unei cladiri existente.

In constructii nu exista un singur tip de expertiza tehnica. Expertiza tehnica este pe domenii de activitate. De exemplu exista expertiza tehnica pentru determinarea efectelor unor interventii asupra structurii de rezistenta, exista expertize care determina starea unui imobil din punct de vedere al sigurantei in exploatare, exista expertize tehnice  pentru determinarea sigurantei la incendiu al unei constructii, expertize tehnice pentru determinarea starii unor instalatii oarecare, etc…

Realizarea unei expertize tehnice presupune munca de analiza, cercetare si concluzionare si recomandare. Etapele principale sunt urmatoarele:
· Analizarea cartii tehnice a constructiei;
· Analizarea in situ a starii actuale a constructiei din punct de vedere a exigentei de expertizare realizate;
· Realizarea de incercari de materiale pentru a determina starea si calitatea acestora;
· Intervievarea proprietarilor pentru a determina evolutia in timp a constructiei;
· Sintetizarea analizei facute , a concluziilor si a recomandarilor intr-un document oficial numit raport de expertiza tehnica.

Raportul de expertiza tehnica va avea minim urmatorul continut:
· Date de identificare a obiectivului analizat ( proprietar, adresa, etc…);
· Descrierea generala a cladirii si degradarilor constatate;
· Descrierea modului de comportare in timp a constructiei;
· Identificarea modului in care constructia analizata respecta prevederile actuale si daca raspunde la acestea;
· Identificarea cauzelor degradarilor identificate;
· Lucrarile de interventie necesare a fi realizate;
· Determinarea efectelor interventiilor asupra constructiei existente;
· Recomandari de solutii pentru interventiile propuse;
· Concluzii asupra analizei realizatel;
· Deseori ( de exemplul in cazul expertizelor de structura) expertiza tehnica cuprinde in anexa si un breviar de calcul care fundamenteaza analiza facuta si interventiile propuse.

Cele mai des solicitate expertize tehnice in constructii sunt urmatoarele:
· Expertiza tehnica pentru determinarea efectelor unor interventii din apartamente asupra structurii de rezistenta a blocului din care acesta face parte;
· Expertiza tehnica in vederea consolidarii unei cladiri;
· Expertiza tehnica in vederea consolidarii, extinderii si  / sau etajarii unei constructii / cladiri;
· Expertiza tehnica de analiza structurala a cladirii existente;
· Expertiza tehnica in vederea alipirii la calcan;
· Expertiza tehnica de constatare a efectelor unor lucrari;
· Expertiza tehnica pentru exigenta la incendiu.

Din cele de mai sus majoritatea se refera la exigenta A, respectiv rezistenta si stabilitate.

Expertizarea tehnica a unei constructii reprezinta un act de responsabilitate  pe care expertul tehnic o poarta pe toata durata de viata a constructiei si pe toata durata sa de viata. Expertul tehnic raspunde penal pentru solutiile tehnice pe care le-a oferit  si efectul acestora.

15 comentarii:

  1. vreau sa sparg un perete in apartament. am nevoie de expertiza pentru asta?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu am spart un perete si am avut nevoie de expertiza!

      Ștergere
  2. vreau sa stiu cat ma costa o expertiza de modificare interioara la un apartament!

    RăspundețiȘtergere
  3. eu am platit 200 euro ptr o astfel de expertiza!

    RăspundețiȘtergere
  4. As vrea sa sparg un perere de rezistenta la o camera de bloc doar cat ar fi o usa.Cat m ar costa expertiza?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. daca e perete de rezistenta nu o sa puteti sa-l dati jos! apropo expertiza tehnica poate avea o concluzie defavorabila celui care o comanda! deci, vrei sa dai jos un perete, apelezi la un expert, il platesti, si la final concluzia expertizei este ca nu poti da jos acel perete, banii ii dai oricum! cel mai bine apelati la un inginer structurist care sa va indrume spre pasii care trebuie facuti! ATENTIE! NU APELATI LA ARHITECT - DOAR INGINERUL STRUCTURIST - E IN MASURA SA EVALUEZE SISTEMUL STRUCTURAL!

      Ștergere
    2. LOOOOOL Dar ce arhitectul are praf in ochi? Eu am lucrat pentru apartamentul meu cu o arhitecta si am fost foarte multumit de rezultat si seriozitatea cu care a lucrat.

      Ștergere
    3. Nu are praf, dar nici habar nu are! La facultatea de arhitectura se invata despre structurile de rezistenta ale constructiilor foarte SUMAR! Nici 5 la 100 din ce invata un inginer structurist la facultatea de constructii! Asa ca sa nu zapacim oamenii! E ca si cand chemi un doctor stomatolog cand ai dureri la genunchi!

      Ștergere
  5. Am dubii legate de calitatea executiei casei in care locuiesc. Am instalat o antena la unul dintre colturile casei, la nivelul etajului 1 si am constatat ca nu am caramizile legate la imbinarea de 90 grade iar polistirenul era lipit direct pe caramida. Cum pot obtine o evaluare tehnica a constructiei si ce pot face cu ea in continuare in conditiile in care casa e achizitionata prin programul Prima casa si mai am 30 de ani de platit la ea?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Trebuie sa intrati in posesia proiectului de rezistenta care a stat la baza executiei casei d-voastra! Oricum, e clar ca la intersectii de pereti trebuiau prevazuti stalpisori de beton armat, asta in cazul unei case cu structura de rezistenta tip zidarie portanta - si conform CR6 -2013. "Peretii se rigidizeaza cu armaturi inglobate in rosturile orizontale (2 φ 6 la ~ 50 cm pe verticala) si ancorate in samburii de beton armat.
      Centurile vor fi continue pe toată lungimea peretelui şi vor alcătui contururi închise. La colţurile, intersecţiile şi ramificaţiile pereţilor structurali se va asigura legătura monolită a centurilor amplasate pe cele două direcţii iar continuitatea transmiterii eforturilor va fi realizată prin ancorarea barelor longitudinale în centurile perpendiculare pe o lungime de cel puţin 60 Φ."

      Ștergere
  6. As vrea o expertiza la o casa veche consolidata de particulari fara firma si fara nicio pregatire in domeniu.Casa nu are niciun proiect niciun act de receptie a lucrarilor absolut nimic.Lucrarile ce s-au facut cred ca nu sunt corespunzatoare: s-a inlocuit planseul din lemn cu cel de beton gros de 10 cm ,fier beton pus dupa ureche,tigla noua mult mai grea decat cea veche,fara centura de siguranta sau stalpi de beton.Scheletul cu sarpantele cred eu ca nu sunt in regula.Ce expertiza sa cer si cat ar costa? casa de 76 mp suprafata utila

    RăspundețiȘtergere
  7. Pai vina este a proprietarului! muncitorii au venit, au lucrat dupa ureche, si-au luat banii si au plecat! pe cine sa scoti vinovat!? expertiza te costa undeva la 1500 euro, pentru ca pe langa raportul de expertiza tehnica mai trebuie si rezultate de laborator!

    RăspundețiȘtergere
  8. vreau sa cumpar o casa construita in 2004 si are plafonul dintre etaje din lemn iar eu vreau sa stiu daca pot sa torn cumva plafonul din beton , ce m-ati sfatui si daca asavea o posibilitate de a turna .

    RăspundețiȘtergere
  9. Expertiza seismica la tot blocu in cazul unei intrari in legalitate ....cat ar costa ?

    RăspundețiȘtergere
  10. Did you know there is a 12 word phrase you can tell your man... that will trigger deep feelings of love and impulsive attraction to you buried inside his heart?

    Because deep inside these 12 words is a "secret signal" that triggers a man's impulse to love, treasure and care for you with all his heart...

    12 Words Who Fuel A Man's Desire Instinct

    This impulse is so built-in to a man's genetics that it will drive him to work harder than ever before to take care of you.

    Matter of fact, triggering this influential impulse is so mandatory to achieving the best ever relationship with your man that the instance you send your man one of the "Secret Signals"...

    ...You'll soon find him expose his heart and mind for you in such a way he haven't expressed before and he'll perceive you as the only woman in the universe who has ever truly fascinated him.

    RăspundețiȘtergere